Tokaj-hegyaljai borvidék tárlat

A magyarországi Tokaj-hegyaljai borvidék és benne Tállya község, a világ első zárt borvidéke, melyet 1737-ben minősítettek azzá. Tokaj- hegyalját az UNESCO Világörökség Bizottsága Tokaj-hegyaljai törté nelmi borvidék kultúrtáj elnevezéssel 2002-ben felvette a világörökségi listára, majd felkerült a Hungarikumok listájára is.

A borvidéken termelt bor a kezdetektől a hazai uralkodói családok és az orosz arisztokrácia kedvelt bora volt. Nemzetközi ismertsége a XVIII. század elejétől kezdett felfelé ívelni, amikor is I. Péter orosz cár megalapította a Magyar Borok Bizottságát. A Bizottság feladata volt népszerűsíteni a Tokaji borokat Oroszországban. Ennek hatására II. Nagy Katalin cárnő uralkodása alatt érte meg a borvidék az aranykorát, amikor is éve nte 50-60 ezer liter bort vásároltak a Tokaji borvidékről. Jelen pályázat keretében a borvidék egyik jellegzetes településén, Tállyán került kialakításra egy állandó kiállítótér, autentikus környezetben, egy borospincében. A projekt legfontosabb eleme a 13 3,97 m2-es fedett (pince) kiállítótér, és a hozzá tartozó 164 m2-es tér kövezett udvarrész kialakítása. A felújítási munkák révén a 250 éves pincehelyiség alkalmas az egész éves nyitva tartásra és kulturált környezetet tud biztosítani a benne elhelyezendő installációknak, előadásoknak, kiállításnak.

A megfelelő környezet, mint háttér a benne elhelyezendő tablóknak, korabeli és mai fotódokumentációknak ad helyet, ahol a látogatók megismerhetik a borvidék aranykorát és napjaink fejlődési irányait. Kiemelt helyet kap a kommunikációban tállyai borászat jelene, jövője, a tradiciók továbbvitele és a mai kor elvárásainak való megfelelés, a borivási kultúra helyzete, az innovatív borászat és a több száz éves hagyományok ötvözése és a felnövekvő generációk értékválasztó képességének orientálása. Erről részletes, színes, érdekes formában kaphatnak tájékoztatást az állandó nyomtatott installációs anyagokon felül a QR kódos linkek segítségével, mellyel a fiatal, netes korosztályt is könnyebben meg lehet szólítani.

Nem csupán installációk és írott információs anyagok állnak rendelkezésre, hanem helyben fogyasztható és vásárolható tokaji/tállyai borok is elérhetők. A kültéri kiállítótér időjárásálló megoldásokkal, színes, érdekes információkkal várja az idelátogatókat. A kiállítótéren borászati és gasztronómiai szakemberek (séf: Barátki Lóránt Ovidius, bortörténész: Somogyi Gergely ) bevonásával egy ünnepélyes megnyitó rendezvény is helyet kapott a projektben.

A tárlat ünnepélyes megnyitója 2021.10.15. 16:00-kor történt meg.
A helyszín: 3907 Tállya, Váci Mihály u. 1 volt.

 

Az Agrárminisztérium a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének,
megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatásával megvalósult program.

hu_HUMagyar